Etykieta w biznesie

Wiek XXI prócz rozwoju wirtualnych form kontaktu obfituje w wielość bilateralnych spotkań o charakterze biznesowym. Organizacja konferencji czy oficjalny obiad dla gości nie jest tak prostym zadaniem jak się wydaje. Przygotowanie stołu i usadzenie zaproszonych zgodnie z protokołem biznesowym to skomplikowane przedsięwzięcie. Warto skorzystać z pomocy doświadczonego doradcy. Dzięki temu nie popełnisz gaf, które mogą skutkować utratą intratnego kontraktu. Kolejność zabierania głosu, dostosowanie menu, a nawet sposób odpalenia papierosa ma znaczenie. Jako doświadczony realizator protokołu dyplomatycznego, z przyjemnością przeprowadzę Cię przez meandry etykiety w biznesie.

Savoir vivre w biznesie – komunikacja międzykulturowa

Nieraz słyszeliśmy, że przedstawiciele różnych religii czy kultur posiadają zupełnie inną dietę niż typowi Europejczycy. Związane jest to z przestrzeganiem zasad państwowych i religijnych obowiązujących w innych częściach świata. Jako dobry gospodarz chcesz zapewne, by Twoi gości czuli się u Ciebie dobrze. Tak pozorne czynności jak nocleg czy spożywanie posiłków ma znaczenie.

Dobór kolorów, które wykorzystuje się podczas wystroju, aranżacja wnętrza czy strój obarczone są także marginesem błędu. W zależności od ,,cywilizacji” kolory znaczą co innego. Nie bez znaczenia także, są tematy do rozmowy, których lepiej nie poruszać. Również tak prozaiczna czynność jak uścisk dłoni, wiele mówi o człowieku. Na całym globie sposób prowadzenia interesów jest zróżnicowany.

Zachowanie przy stole podczas spotkania biznesowego

Każdy z nas sądzi, że zna podstawowe zasady zachowania przy stole. Od dziecka powtarza nam się, by siedzieć prosto i jeść sztućcami. Niestety te proste reguły bywają niewystarczające w kontaktach biznesowych, w szczególności, gdy gotujemy, albo zapraszamy gości z zagranicy. W pewnych regionach nie wypada zostawić pustego talerza. Nasz gospodarz może się obrazić. Uzna, że podana strawa była zbyt mała. Oczywiście, w innych należy wszystkiego spróbować (nawet jeśli się nie lubi) i zjeść ile się da. Najlepiej wszystko. W ten sposób okażemy gospodarzowi szacunek. Przygotowując się do biznesowej wizyty, warto także dowiedzieć się w jaki sposób obchodzić się z daniem. Części potraw nie powinno jeść się sztućcami, tylko rękoma. Naturalnie siorbanie czy mlaskanie jest mile widziane podczas spożywania posiłków, może nie w Polsce, ale na wschodzie już tak.

Alkohol na spotkaniach biznesowych – zasady savoir vivre w pracy

Pytanie, z którym zmaga się wielu organizatorów spotkania biznesowego – czy podać alkohol? Jeśli tak to jaki i ile? Niestety nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego z kim i gdzie się spotykamy. Niektóre nacje wręcz nie wyobrażają sobie prowadzenia negocjacji bez mocniejszego trunku. Alkohol powinien być dostosowany do posiłku oraz szerokości geograficznej, w której się znajdujemy. Warto także pochwalić się znajomością lokalnych napojów. Podczas zgłębiania etykiety w biznesie, przeczytałem pewne zdanie, które powtarzam swoim współpracownikom – jeśli negocjujesz ważny kontrakt i nie obejdzie się bez alkoholu, zamów coś czego nie lubisz. Dzięki temu tempo spożywania będzie mniejsze, a Ty zachowasz trzeźwy umysł. Na świętowanie sukcesu przyjdzie czas.

Strój idealny – etykieta w biznesie

W życiu prywatnym dopasowujemy strój do okazji, w biznesie jest podobnie. Prócz tego, że praca w biurze wymaga odpowiedniego stroju, powinien być on dostosowany do okoliczności. Inaczej wolno nam się ubrać na uroczysty bankiet, otwarcie galerii sztuki czy udział w międzynarodowych targach. Zarówno kobiety oraz mężczyźni na każdym kroku mogą popełnić gafę, która obniży ich wiarygodność w świecie biznesu. W tym temacie należy przestrzegać prostej zasady, chcesz być traktowany profesjonalnie, wyglądaj profesjonalnie. Naturalnie, strój dostosowany powinien być do pogody, sylwetki, pory dnia i dress code. Zdarza się, że mniej znaczy więcej. Jaskrawym kolorom i obfitej biżuterii warto podziękować.

Skontaktuj się ze mną!

7 + 2 =

Savoir vivre w pracy – zasady etykiety

Jak możesz przeczytać w zakładce o mnie, ukończyłem dyplomację. Ten elitarny i interdyscyplinarny kierunek wypełniony był zagadnieniami związanymi z savoir vivre.  Niuanse związane z etykietą i ceremoniałem nie stanowią dla mnie trudności. Swoją wiedzę wykorzystywałem w ponad dwuletniej działalności związanej z organizacją eventów o charakterze dyplomatycznym i biznesowym. Oferuję Ci przygotowanie do spotkania z przedstawicielami różnych kultur, wsparcie związane z zakupem upominku biznesowego czy wdrożeniem netykiety w szeregi Twojej firmy. Organizacja spotkania, dobór stroju, zakazane tematy czy przygotowanie do delegacji zagranicznej również mieszczą się w wachlarzu moich zainteresowań.